Isäni, kaskelotti

01.03.2024Kun olin pienen pieni tyttö, minulla oli maailman vahvin isä....


Isäni, kaskelotti -dokumentti valmistui tammikuussa. Olen viimein saattanut projektin valmiiksi, joka alkoi vuonna 2017 yhtäkkisestä ideasta saada isäni tarina dokumentoitua. Isäni koki ensin konkurssin 90-luvulla, sitten sairastui MS-tautiin 50-vuotislahjakseen ja menehtyi keväällä 2022 MS-taudin seurauksena. Kysyin isältäni, saisinko kertoa hänen tarinansa? Hän vastasi että kyllä, saisin kertoa kaiken, mitä haluan. 


Siitä alkoikin pitkä prosessi. Käsikirjoitin, kuvasin, palkkasin haastattelua varten kuvaajan, joka myös editoi filmin valmiiksi. Auttoi jäsentämään. Välillä oli vuosikin väliä, että oikeastaan mitään ei tapahtunut. Vaikka tapahtui paljon. Tein töitä vanhustenhuollossa, sairaaloissa, psykiatrisissa yksiköissä, valtiolla, vastaanottokeskuksissa.. Seurasin isäni elämää nyt ihan eri tavalla. Hän oli jo maannut sängyssä yli kymmenen vuotta. Mietin, mitä hän miettii. Niinpä kysyin. 


Kävelimme hänen kuolemaansa kohti yhteisymmärryksessä, keskustellen ja hienossa energiassa. Lopulta hänen lähtönsä hetkellä olin vieressä, saatoin hänet tuonpuoleiseen ja pyysin päästämään irti. Olin tukena, rauhoittelin, sanoin että pääset kotiin pian. Ei ollut kipua, oli vain valoa ja rakkautta. Kerroin viimeisinä sanoinani isälleni, että kaikki rakkaus on täällä, ja painoin käteni hänen sydämeensä. Siihen hänen sykkeensä sammui. 


Vaikeata tekemisestä teki se, että alussa isäni oli vielä elossa, ja tiesin tavallaan mitä kohti tässä mennään - anteeksiantoa, luopumista ja irti päästämistä - ja kuoleman jälkeen mentiinkin sitten kohti totaalista anteeksiantoa, kauneutta ja elämän ymmärtämistä jatkuvana kiertokulkuna. Isäni energia ei ole vielä hävinnyt minnekään, mutta se on muuttunut niin valoisaksi ja onnelliseksi, että se ihan itkettää. 


Kun isäni kuoli, päätimme veljeni kanssa mennä studioon ja saattaa loppuun tämä dokumentin teko. Siitäkin meni vielä aikaa, ennen kuin tuli valmista. Välillä jäädyin minä, välillä odottelin puolikin vuotta apua muualta. 


En tiedä vielä, miten ihmiset tähän dokumenttiin reagoivat - aika näyttää. Kriittinen minäni kertoo koko ajan, miten olisi pitänyt tehdä se ja se paremmin. Sitten se sielukas olento minussa toteaa, että lupasin isälleni kertoa hänen tarinansa. Olen sen nyt tehnyt. Aikaa tekemiseen on niistetty illoista, viikonlopuista ja niistä kuuluisista yksinyrittäjän lomapäivistä. 


Isäni, kaskelotti on nyt valmis ja olen henkisesti valmis myös siihen, että tarinamme nousee päivänvaloon - kaiken sen sumun ja häpeän alta 🙏🏻❤️


Oletko valmis sen katsomaan?

Jos haluat, voit katsoa dokumentin YouTubesta. Toivon vilpittömästi, että jaksaisit jättää jonkun palautteen tai kommentin, kun olet katsonut sen. Tekeminen kesti 7 vuotta ilman tukea tai rahoitusta, joten olen myös iloinen virtuaalipääsylippujen ostamisesta, sen voi tehdä haluamallaan summalla Mobile Paylla (8113TF /Kaskelotti).

Katselemaan