top of page

PROJECT 05

Keväällä yhteistyökumppanini kipuun erikoistunut työterveyslääkäri otti yhteyttä ja kysyi, että pitäisikö meidän mennä puhumaan johonkin kansainväliseen konferenssiin näistä meidän ajatuksista? Ajatus oli, että ei-lääkkeelliset menetelmät voisivat sopia osaksi kroonisen kivun hoitoa.

 

Sopiva löytyi aika pian, kun Sveitsin ensimmäinen kivunhoitoon ja saattohoitoon erikoistunut konferenssi pyysi lääkäriltä mukaantuloa ja muutaman kierroksen jälkeen myös minun osuuteni hyväksyttiin. Nauhoitimme luentomme erikseen mutta yhdessä.

 

Mikä merkitys on sillä, että taide tai meditaatio on mukana lääketieteen alan tapahtumissa?

 

Sillä on iso merkitys. Olemme kaikki yksilöitä ja paranemiseen voi vaikuttaa hyvin moni asia. Tämän me kaikki tiedämme.

 

  1. Kun konferenssissa on mukana taiteen ammattilainen, taiteen menetelmistä ja taiteesta tulee "hyväksyttävämpää"

  2. Meditaatio on vanha menetelmä, jota on tutkittu eri tieteellisissä tutkimuksissa. Meditaatio lisää aivojen harmaata ainesta, jolla taas on vaikutus kivun kokemiseen. Mitä enemmän harmaata ainesta, sitä korkeampi on kipukynnys.

  3. Sama vaikutus on taiteen kokemisella ja tekemisellä. Ne lisäävät harmaata ainesta.

  4. On tutkittu, että potilaat, joiden huoneessa on taidetta, kokevat vähemmän kipua esimerkiksi tutkimuksissa verrattuna niihin, joiden seinällä ei ole taidetta

  5. Meditaatio taas parantaa unta, laskee sykettä ja verenpainetta. Univaje, stressi ja korkea syke taas aiheuttavat sen, että kipua koetaan herkemmin.

  6. Vuosia meditoivien sähkökäyrissä (MRI) näkyy selvä ero verrattuna ensikertalaiseen tai ei koskaan meditoineeseen. Kipukynnys on korkeampi ja sietokyky myös.

  7. Meditaatiolla on todettu olevan kipulääkkeen kaltaisia vaikutuksia ja sillä on paljon terapeuttisia vaikutuksia kipupotilaisiin.

Kipu taas aiheuttaa sairaspoissaoloja, kuten selkäkipujen ja migreenin muodossa. Kroonistuessaan edes lääkitys ei auta ja se vaikuttaa suoraan ihmisen mielialaan ja toimintakykyyn. Voi tulla vaikeita masennustiloja, arvottomuuden tunnetta ja ahdistusta.

Taiteen tekeminen tutkitusti vähentää stressiä, lisää harmaata ainesta aivoissa ja säätelee kipuherkkyyttä. Kuva: Pauliina Lapio /Luova Päivä -työpajasta.

 

 

Tulevaisuudessa olemme enemmän ihmisiä, vähemmän koneita

 

Olen aikalailla omassa työssäni huomannut sen, että mitä enemmän taiteesta ja sen vaikutuksista tai meditaation ja hengitystekniikoiden vaikutuksesta puhuu, alkaa hyväksyntä kasvaa. Omassa toiminnassani, kuten Art of Silence ®️ -menetelmässä saan yhdistellä näitä kahta omaa osaamisaluettani ilman rajauksia tai toisen vähentämistä. Myös vaikutukset on olleet todella hyviä. Tulevaisuudessa pääsen tutkimaan tätä aihealuetta vielä enemmän, koska Art of Silence®️ - menetelmä leviää nopeasti myös Suomen ulkopuolelle eri organisaatioiden työkaluksi työuupumusta, masennusta, erilaisia kiputiloja ja sairaspoissaoloja lieventämään.

 

Sveitsin konferenssi Anesthesia, Pain Management and Palliative care järjestetään lokakuussa. Minulla on suuri kunnia olla mukana tekemässä tätä omaa osuuttani ja tuoda esille omaa näkökulmaa mukana suurta lääketieteellistä yleisöä.

 

Mistä puhun? Aion vetää Art of Silence®️ -demosession paikalla olijoille. Meditaatiota (dhyan), hengitysharjoituksia (pranayam) sekä taiteen tekemistä kirjallisuuden kautta.

 

 

Ensimmäinen Art of Silence®️ -sessio järjestettiin helmikuussa 2020 Manchesterissa, juuri ennen koronan puhkeamista Euroopassa.

 

Lähteet:

 

Art can help us manage pain

https://www.paintingsinhospitals.org.uk/5-art-can-help-us-manage-pain

 

Marjatta Reilimo, Leena Kaila-Kangas, Rahman Shiri, Marjukka Laurola, Helena Miranda

The effect of pain management group on chronic pain and pain related co-morbidities and symptoms. A stepped-wedge cluster randomized controlled trial. A study protocol.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32954043/

 

Neurological Evidence of a Mind-Body Connection: Mindfulness and Pain Control

 

Mindfulness Meditation Modulates Pain Through Endogenous Opioids

https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(16)30302-3/fulltext

 

Pain Attenuation through Mindfulness is Associated with Decreased Cognitive Control and Increased Sensory Processing in the Brain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968314/

 

Mindfulness Meditation and Psychopathology

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6597263/

 

Neural mechanisms supporting the relationship between dispositional mindfulness and pain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6237620/

bottom of page