top of page

PROJECT 03

“Pascal on taideteos, olio ulkoavaruudesta, jolla on rajallinen kyky ilmaista tunteitaan tai puhua. Se valikoitui myös Sairaala Novan taiteilijaresidenssin teemaksi ja teoksen nimeksi nuorten toiveesta.”

 

Taiteilijaresidenssi oli ainutlaatuinen kokeilu sairaalamaailmassa. Pelitaidetta ja kuvataidetta yhdistelevä residenssi tehtiin yhteistyössä monen eri toimijan kanssa vuonna 2019 osana Osallistavan taiteen suunnitelman pilotointia Jyväskylän keskussairaalassa. Residenssiin valittiin taiteilijaksi yhteistyökumppani Lime Artin johtaja, kuvataiteilija Dawn Prescott sekä avoimella haulla pelitaiteen ja soveltavan elektroniikan ammattilainen Tuukka Pasanen.

 

Pascal on koottu nuorten psykiatrisen yksikön taiteilijaresidenssin taidetyöpajan taideteoksista (huh, monta vaikeaa sanaa). Residenssin mahdollisti sairaalan henkilökunnasta psykiatrisen yksikön esimiehet ja henkilökunta, psykologi, toimintaterapeutti, lääkärit, hoitajat, puutyöverstaan henkilökunta, taidetoimikunta, terveyden edistämisen yksikön vapaaehtoiskoordinaattori ja niin edelleen. Pascalista tuli monelle tärkeä projekti.

 

 

Maaliskuun uusi näyttely Jyväskylän Taidemuseossa: Terveydeksi! Sairaala Novan taidetta

 

 

Terveydeksi! -näyttely esittelee uuden Sairaala Novan taidetta. Esillä on painotekniikoin toteutettujen teosten originaaleja seitsemältä taiteilijalta. Lisäksi näyttelyssä nähdään muotoilija Petri Vainion valaisininstallaation prototyyppejä ja muotoilija Emma Hagmanin sairaalalle suunnittelemia kuoseja.

 

Pascal ei tiennytkään syntyessään, että se näkisi muitakin paikkoja elämässään kuin psykiatrisen osaston aulatilan. Mutta kuinka väärässä Pascal olikaan! Heti vuoden olemassaolonsa jälkeen hän pääsi mukaan juuri avattavaan Taidemuseon näyttelyyn ja tiedämmekö edes, mihin asti Pascal vielä pääseekään? Myös henkilökunnan ja taiteilijoiden kokemuksia on luettavissa museon näyttelyssä.

 

Tulevaisuudessa sairaala tulee sijoittamaan taiteeseen varattua osuutta osallistavaan taiteeseen. Se tarkoittaa eri alojen taideprojektien toteuttamista yhteistyössä potilaiden ja henkilökunnan kanssa. Pilottiprojektina näyttelyssä on esillä interaktiivinen installaatio Pascal, joka toteutettiin lasten psykiatrian osastolla taiteilijoiden Dawn Prescottin ja Tuukka Pasasen ohjauksessa.

- tiedote Jyväskylän kaupunki

 

Tältä Pascal näyttää Sairaalan valaistuksessa. Museossa Pascaliin voi päästä tutustumaan 27.3.-16.5. Taidemuseon galleriassa.

bottom of page