top of page

Taiteilijaresidenssit osana sosiaali - ja terveysalan organisaatioita

Hoivakodeissa ja palvelutaloissa asuu paljon iäkkäitä, monisairaita ihmisiä. Heidän elämässään on tapahtunut jotain sellaista, että asuminen omassa kotona ei enää onnistu. Aika käy pitkäksi odotellessa seuraavaa ateriaa, lääkettä tai vierailua. Toimintakyky voi olla niin rajoittunut, että liikkuminen omaehtoisesti ei onnistu tai kognitiiviset taidot eivät mahdollista vuorovaikutusta muiden kanssa. Lähdin vuosia sitten miettimään, miten taide saataisiin läsnäolevaksi osaksi palvelutalojen arkea niin, että taiteilija ei vaihdu joka kerta ja että henkilökonta, omaiset ja asukkaat ehtivät tutustua kunnolla taiteilijaan ja taiteeseen. Syntyi idea palvelutaloissa asuvasta taiteilijasta, joka olisi osa hoivakotien arkea joka päivä. 

Toiveena oli myös, että hoivakoti osallistuu resursointiin ja toiminnan suunnitteluun yhdessä taiteilijan kanssa ja oma roolini on mahdollistaa tapahtumien kulku sujuvasti ja asukkaita kuunnellen. 

Taiteilijaresidenssi sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on laajalle levinnyt konsepti ja siitä on syntynyt useita jalostettuja versioita koulukoteihin, päiväkoteihin ja eri ikäisten toimintoihin aina mielenterveyskuntoutujista maahamuuttajien kotoutukseen. 

Tulokset ovat aina puhuneet puolestaan. Taiteen lisäksi on syntynyt keskustelua, vuorovaikutusta, hetkessä elämistä, uusia ihmissuhteita, hyvinvointia, palvelumalleja ja elämää sinne, missä sitä on eniten kaivattu!

Toimintamallista olen laatinut myös oppaan sote-toimijoille, ja se on ladattavissa Taikusydämen sivuilta. Lyhyt video residenssissä asuneesta Armas -klovnista löytyy täältä. Tässä residenssissä sovellettiin sairaalaklovneriaa muistisairaille. 

Aikaisempia yhteistyökumppaneitani residenssitoiminnassa on olleet muun muassa: 

Jyväskylän kaupunki: Keljon vanhainkoti, Korpilahden vanhainkoti Iltatähti, Kyllikinkadun palvelutalo, Huhtasuon palvelutalo, Vaajakosken Harjuhovi, Akseli ja Elina (Kortepohja), Kuokkalan Kotikaari, Villa Tauluhovi palvelutalo Mehiläinen, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Jämsän Pihlajalinna

Hankasalmen hoivakoti Metsätähti ja Hankasalmen Kotirannan palvelutalo

Asiantuntijakumppanuudet ja asiantuntijavaihto: Lime Art Manchester Hospital District, Well-Being residencies think tank (Venäjä, Latvia, Ruotsi, Suomi). 
AIR in hospitals -konsepti: Manchester UK, Sairaala Nova Jyväskylä. 

Palveluihini kuuluu taiteilijaresidenssitoiminnan koulutus ja saattaminen osaksi sote-yksiköitä,
tai mitä tahansa yksiköitä, joita kiinnostaa residenssitoiminnan kehittäminen osana omaa toimintaa. 

  • Taiteilijoiden koulutus, perehdytys ja palkkaus - sopimusasiat, käytännöt ja toimintamallit

  • Sote-organisaation perehdytys toimintamalliin, mukana kulkeminen residenssin ajan, osaamisen kehittäminen taidelähtöiseen toimintaan. Yhteistyön mahdollisuudet. 

  • Eri vaiheiden läpivienti ja implementointi asiakkaan kanssa, arviointityökalun käyttö tarvittaessa

IMG_20180522_143555 (002).jpg

Kuvassa oma isäni odottaa 65-vuotis syntymäpäivänään, että joku tulisi nostamaan hänet ylös. Kun menin paikalle, oli hän 6 tunnin makaamisen seurauksena iloinen mutta pettynyt. Aina ulkoisesti hienot olosuhteet, markkinointilupaukset ja laatukriteerit eivät täytä sitä tärkeintä palvelun laatua: kohtaamista ja läsnäoloa arjessa. Tällaisissa tilanteissa usein lähden pohtimaan ratkaisuja uudenlaisiin toimintamalleihin ja kohtaamisiin. Taiteilijaresidenssitoiminta on syntynyt näistä arkielämän oivalluksista. Ideasta käytäntöön-periaatteella. 

78104112_10157534990356145_4413323671121

"Taiteilijan työskentelystä sosiaali- ja terveysalan yksikössä on jo saatu hyviä kokemuksia. Onnistuessaan taiteilijaresidenssi paitsi tukee hoitotyötä ja toimintatapojen kehittämistä, myös edistää henkilöstön työhyvinvointia."

Mediuutiset 8.1.2020 Yhteisölähtöisen taiteilijaresidenssioppaan julkaisusta.

Kuvassa yhteiskehittelyä sairaalaresidenssin tiimoilta: minä Pauliina Lapio, Tuukka Pasanen (pelitaide, soveltava elektroniikka), Jakko Kemppainen (pelitaide) ja Dawn Prescott (johtava taiteilija, kuvataide UK)

bottom of page