top of page
Etsi
  • Writer's picturePauliina Lapio

Sairaala Nova ja Osallistavan taiteen suunnitelma (OTS)

Päivitetty: 17. marrask. 2020

Olen yhdessä Taiken ja New Beat oy:n kanssa laatinut osallistavan taiteen suunnitelman Sairaala Novaan Jyväskylään vuonna 2020. Se julkaistaan syksyllä eli aivan kohta. Suunnitelmassa käydään läpi miksi ja miten osallistava taide otetaan mukaan sairaalan arkeen. Tein yhteistyötä myös Manchesterissa sijaitsevat Lime Art -organisaation kanssa, jolla on pitkät perinteet taiteen tuomisesta sairaalaan.


Osallistavan taiteen suunnitelma on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se tehtiin osana Sairaala Novan suurempaa taidesuunnitelmaa. Osallistavan taiteen suunnitelmaan kuului pohjatyön ja analyysin lisäksi taidelähtöisten menetelmien pilotointia sairaalan yksiköissä sekä niiden arviointi New Beat oy:n kehittämällä ReDoMe -menetelmällä.


Osallistavan taiteen suunnitelman myötä siirryin myös yrittäjäksi ja New Beatin alihankkijaksi.


Sairaalaan tehtävää osallistavaa taidetta voi olla taiteilijan, potilaan, omaisen, henkilökunnan tai jonkun muun tekemä taide. Taiteilijan rooli on vähän erilainen kuin yleensä taiteilijalla on - hän voi olla innostaja, tsemppari, avustaja, osatoteuttaja tai ideasta taideteoksen luova taiteilija. Myös henkilökunnan rooli on erittäin tärkeä - taidetta ei tuoda ulkoapäin henkilökunnalta kysymättä, vaan päinvastoin - henkilökunnalla on suuri rooli siinä, mihin tarvitaan, mitä tarvitaan ja kenelle taidetta tuodaan. Tämä prosessi on ollut läpi matkan innostava, kannustava ja positiivinen - jokainen taiteilijavierailu on ollut ainutlaatuinen ja koskettava. Tuodaan elämää sinne missä sitä tarvitaan.


Jutussa olevat kuvat ovat manchesterilaisen yhteistyökumppanin ja kuvataiteilijan Dawn Prescottin käsialaa hänen luotsaamastaan kuvataiteen sairaalaresidenssistä Sairaalan psykiatrisessa yksikössä vuonna 2019. Potilaiden tekemiä töitä keskellä ja alimpana valmistautumista taidesessioon henkilökunnan kanssa.
13 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page