top of page
Etsi
  • Kirjoittajan kuvaPauliina Lapio

Pascal valloittaa Jyväskylän Taidemuseon!

“Pascal on taideteos, olio ulkoavaruudesta, jolla on rajallinen kyky ilmaista tunteitaan tai puhua. Se valikoitui myös Sairaala Novan taiteilijaresidenssin teemaksi ja teoksen nimeksi nuorten toiveesta.”


Taiteilijaresidenssi oli ainutlaatuinen kokeilu sairaalamaailmassa. Pelitaidetta ja kuvataidetta yhdistelevä residenssi tehtiin yhteistyössä monen eri toimijan kanssa vuonna 2019 osana Osallistavan taiteen suunnitelman pilotointia Jyväskylän keskussairaalassa. Residenssin tuotannosta vastasi Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat Pauliina Lapio ja Jaakko Kemppainen. Residenssiin valittiin taiteilijaksi yhteistyökumppani Lime Artin johtaja, kuvataiteilija Dawn Prescott sekä avoimella haulla pelitaiteen ja soveltavan elektroniikan ammattilainen Tuukka Pasanen.


Pascal on koottu nuorten psykiatrisen yksikön taiteilijaresidenssin taidetyöpajan taideteoksista (huh, monta vaikeaa sanaa). Residenssin mahdollisti sairaalan henkilökunnasta psykiatrisen yksikön esimiehet ja henkilökunta, psykologi, toimintaterapeutti, lääkärit, hoitajat, puutyöverstaan henkilökunta, taidetoimikunta, terveyden edistämisen yksikön vapaaehtoiskoordinaattori ja niin edelleen. Pascalista tuli monelle tärkeä projekti.


Maaliskuun uusi näyttely Jyväskylän Taidemuseossa: Terveydeksi! Sairaala Novan taidetta


Terveydeksi! -näyttely esittelee uuden Sairaala Novan taidetta. Esillä on painotekniikoin toteutettujen teosten originaaleja seitsemältä taiteilijalta. Lisäksi näyttelyssä nähdään muotoilija Petri Vainion valaisininstallaation prototyyppejä ja muotoilija Emma Hagmanin sairaalalle suunnittelemia kuoseja.


Pascal ei tiennytkään syntyessään, että se näkisi muitakin paikkoja elämässään kuin psykiatrisen osaston aulatilan. Mutta kuinka väärässä Pascal olikaan! Heti vuoden olemassaolonsa jälkeen hän pääsee mukaan juuri avattavaan Taidemuseon näyttelyyn ja tiedämmekö edes, mihin asti Pascal vielä pääseekään? Myös henkilökunnan ja taiteilijoiden kokemuksia sekä residenssin tuloksia on luettavissa museon näyttelyssä. Osallistavan taiteen suunnitelma on osa Sairaala Novan taidesuunnitelmaa. Suunnitelmatyössä käytettiin New Beat oy:n ReDoMe©-metodia henkilökunnan osallistamiseen.


Tulevaisuudessa sairaala tulee sijoittamaan taiteeseen varattua osuutta osallistavaan taiteeseen. Se tarkoittaa eri alojen taideprojektien toteuttamista yhteistyössä potilaiden ja henkilökunnan kanssa. Pilottiprojektina näyttelyssä on esillä interaktiivinen installaatio Pascal, joka toteutettiin lasten psykiatrian osastolla taiteilijoiden Dawn Prescottin ja Tuukka Pasasen ohjauksessa.

- tiedote Jyväskylän kaupunkiPascalin valmistuminen osastolla näytti tältä. Museossa Pascaliin voi päästä tutustumaan 27.3.-16.5. Taidemuseon galleriassa.


Kuvat Dawn Prescott ja Pauliina Lapio

60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page